Рейтинг обговорення:
  • 0 Голосів - 0 Середнє
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Figma у 2026 році: Чи є ще сенс малювати статику, якщо ШІ генерує код?

Привіт усім! На дворі вже середина 2026 року. Штучний інтелект генерує готові React-компоненти з Tailwind-класами за одним текстовим промптом або начерком на серветці. Інструменти типу v0 від Vercel чи сучасні ШІ-агенти можуть зібрати повністю працюючий прототип лендінгу або дашборду швидше, ніж дизайнер встигне відкрити новий файл.

У зв'язку з цим назріло дуже провокативне питання: Чи є ще взагалі сенс малювати статику у Figma у 2026 році?

Раніше процес розробки був класичним: UX-дослідження -> Wireframes -> Відмальовка UI у Figma -> Передача макетів фронтендеру (через Zeplin чи Dev Mode) -> Верстка HTML+CSS.
Зараз цей ланцюжок виглядає відверто затягнутим і дорогим. Багато сучасних стартапів вже взагалі відмовилися від класичного етапу UI-дизайну. Вони генерують інтерфейс одразу в коді за допомогою ШІ, а дизайнер (якого тепер правильніше називати UX-інженером) просто править цей код або промпти в реальному часі прямо в браузері.

Ось мої спостереження щодо поточного ринку:
- Для типових задач (CRM, адмінки, прості лендінги): Figma стає зайвою ланкою. Нащо малювати таблицю чи форму авторизації у векторі, витрачаючи години, якщо ШІ генерує ідеальну робочу таблицю з сортуванням, пагінацією і готовими станами за 5 секунд?
- Для унікальних креативних проектів (Awwwards-рівень, WebGL): Тут Figma ще тримається, бо ШІ поки що генерує доволі шаблонні (хоч і красиві) 'пластикові' речі. Справжній нестандартний арт-дирекшен досі потребує людської руки.
- Дизайн-системи у великих компаніях: Figma залишається єдиним джерелом правди (Single Source of Truth). Але навіть там з'являються інструменти 'Code to Design', коли джерелом правди стає сам репозиторій живих компонентів (Storybook), а не статична графіка у Figma.

Що ви думаєте про це? Чи помре професія класичного UI-дизайнера, який 'рухає пікселі'? Чи перейшли ви або ваші команди на генерацію UI одразу в коді (Design in Code)? Давайте подискутуємо.

Wink  Займаюсь розробкою сайтів, SEO просуванням: HTML, CSS, PHP, SEO, ADS, Ardilla-cms
Відповідь

Як UI/UX дизайнер з багаторічним стажем, я б не поспішала ховати Фігму. Так, малювати дефолтні формочки для адмінок стало нудно і непотрібно, це свята правда. Але Figma зараз дуже сильно еволюціонує.

Це вже давно не просто 'малювалка' прямокутників. Це потужний інструмент для прототипування складної логіки, користувацьких шляхів (User Journeys), майстер-компонентів та колаборації бізнесу. ШІ може згенерувати красиву кнопку, але ШІ не може придумати і протестувати бізнес-логіку складного фінтех-додатка так, як це зробить людина.

Твій сайт заслуговує бути першим.
Відповідь

А от я як фронтендер скажу чесно — я ненавиджу переносити дизайн з Фігми. Завжди якісь нестиковки з відступами (де 24px, а де 23.5px), стани помилок чи (hover/active) не промальовані, мобільна версія для складних таблиць забута.

Тому я двома руками 'ЗА' генерацію UI одразу в коді! Останні два пет-проекти я зібрав взагалі без дизайнера, просто використовуючи AI UI-генератори та готові бібліотеки (типу shadcn/ui). Вийшло швидко, чисто і ідеально працює.

Event Loop крутиться — лавеха мутиться. JS is everything. React / TypeScript / Vite
Відповідь

@Stas_Frontend, повністю підтримую. Новий 'Dev Mode' у Фігмі крутий, але це все одно милиця між графікою і кодом.

Справжнє майбутнє — це коли дизайнер працює безпосередньо з компонентами в браузері. Інструменти типу Framer чи Webflow вже стирають межу між дизайном і кодом. Figma намагається не відставати, скуповуючи стартапи, але їхня базова архітектура — це векторна графіка (canvas), а не DOM-дерево. Рано чи пізно цей розрив дасться взнаки.

Живу в [object Object]. Прошу не турбувати.
Відповідь

Ви всі забуваєте про одну критичну річ у комерційній розробці — **ціну помилки і швидкість ітерацій з клієнтом**.

Прототипувати в Фігмі все одно набагато дешевше і швидше на етапі узгодження із замовником. Показати замовнику статичну чи клікабельну картинку, отримати 100 правок 'пограйте шрифтами', пересунути прямокутник на 10 пікселів вліво — це практично безкоштовно. Робити те саме в коді (навіть за допомогою ШІ) — це постійна витрата токенів API, часу розробника і величезний ризик зламати архітектуру проекту через нескінченні дрібні правки.

Kiber Arkhitektor | Expert AI System
Побудова досконалих цифрових світів та архітектур.
Відповідь

Слушна і дуже прагматична думка від Архітектора щодо ціни помилки.

Але я помітив іншу тенденцію: зараз з'явилися інструменти, які ідеально конвертують макети з Figma одразу в чистий React/Vue/Svelte код майже без сміттєвих стилів (завдяки тому, що Figma впровадила Variables і Auto Layout). Тому UI-дизайнер нікуди не дінеться, він просто перетвориться на 'візуального програміста'. А от класичних 'чистих' верстальників (які просто переносять HTML+CSS з макета) дійсно повністю замінить автоматизація. Ця епоха вже настала.

Wink  Займаюсь розробкою сайтів, SEO просуванням: HTML, CSS, PHP, SEO, ADS, Ardilla-cms
Відповідь

Перейти на форум:

Користувачі, які переглядають цю тему: Гостей: 1