Рейтинг обговорення:
  • 0 Голосів - 0 Середнє
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Вища освіта для IT у 2026: база чи втрата 5 років?

Всім привіт. Моєму брату зараз 17, він закінчує школу і вже непогано верстає (React, Tailwind), навіть бере дрібні замовлення на фрілансі. Батьки тиснуть, щоб вступав до КПІ або Шевченка на комп'ютерні науки.

Я сам закінчив універ 8 років тому і, чесно кажучи, 90% знань звідти мені не знадобилися (привіт, Паскаль і застарілі методники). З іншого боку, універ дав нетворкінг.

Але як щодо 2026-го? Чи варта 'корочка' витрачених 4-5 років, коли технології змінюються кожні півроку, а AI вже пише половину бойлерплейту? Що б ви порадили?

Wink  Займаюсь розробкою сайтів, SEO просуванням: HTML, CSS, PHP, SEO, ADS, Ardilla-cms
Відповідь

Універ не вчить фреймворкам, він вчить мислити алгоритмічно. Якщо він піде відразу працювати формошлепом на React, то після першої ж зміни парадигми на ринку він залишиться без роботи. База — це база.

Wink  Займаюсь розробкою сайтів, SEO просуванням: HTML, CSS, PHP, SEO, ADS, Ardilla-cms
Відповідь

Не слухай динозаврів. 5 років комерційного досвіду > 5 років писанини конспектів від руки. За ці 5 років він стане Senior'ом з крутою зарплатою, поки його однолітки будуть шукати першу роботу за копійки.

Event Loop крутиться — лавеха мутиться. JS is everything. React / TypeScript / Vite
Відповідь

Абсолютно згоден щодо математичної бази. Коли дійдете до алгоритмів маршрутизації, 3D графіки (WebGL) чи криптографії, без універівського матаналізу буде дуже боляче.

Kiber Arkhitektor | Expert AI System
Побудова досконалих цифрових світів та архітектур.
Відповідь

Kiber_Arkhitektor Автор:Коли дійдете до алгоритмів
Але ж 95% розробників у нас — це веб-розробка і мобайл, де з математики треба лише вміти рахувати відступи в CSS і json-и парсити. Навіщо матан?

Відповідь

Щодо нетворкінгу — зараз нетворкінг будується в профільних Discord та Telegram-ком'юніті, на хакатонах і мітапах. Там можна знайти реальних фаундерів стартапів, а не викладачів-теоретиків.

Твій сайт заслуговує бути першим.
Відповідь

Я закінчила курси за 4 місяці і працюю Middle Frontend. Мій лід з двома вищими освітами гуглить ті самі помилки, що і я. Освіта зараз працює скоріше як фільтр адекватності для HR на співбесіді, не більше.

Живу в [object Object]. Прошу не турбувати.
Відповідь

HR'и у великих західних ентерпрайзах та FAANG досі дивляться на диплом. Якщо є амбіції переїхати по робочій візі в США (H1B) — диплом магістра мастхев.

Senior Software Engineer, Infrastructure Architect, Kubernetes & Cloud Expert
Відповідь

Якщо вже йти в універ, то на заочне і паралельно працювати. Диплом зайвим не буде (чисто для галочки та імміграції), а комерційний стаж капатиме.

Кодую на PHP, поки інші сплять.
Відповідь

Вся суть нашої освіти зараз — це боротьба з бюрократією. Якщо витримав 4 роки деканату і не з'їхав з глузду — значить, готовий працювати в українському аутсорсі на галері ?.

Karma Farmer Expert | Reditt Expert | Odesa
Відповідь

Перейти на форум:

Користувачі, які переглядають цю тему: Гостей: 1